Fritatta ze szparagami

    Fritatta ze szparagami

    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszny przepis na fritattę, czyli włoski omlet ze świeżymi szparagami. Wypróbujcie, kiedy sezon na nie w pełni. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1/2 szalotki, drobno pokrojonej
    • 450 g szparagów, pokrojonych na 2 cm kawałki
    • 5 jajek
    • 50 g świeżo startego parmezanu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Na patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Podsmażyć cebulę, dodać szparagi i smażyć przez 10 minut, aż zmiękną.
    2. Jajka roztrzepać w misce, dodać ser, sól i pieprz. Zalać szparagi, przykryć i smażyć przez 10 minut.
    3. Przełożyć na drugą stronę i smażyć, aż masa jajeczna się zetnie (przez około 5 minut).
    4. Przełożyć na talerz i podawać.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis