Rolada drobiowa z miodem i ananasem

    Rolada drobiowa z miodem i ananasem

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pieczeń drobiowa na słodko z delikatnym ananasem i lekkim posmakiem miodu. Polecam na rodzinny obiad.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 800 g polędwicy drobiowej
    • pieprz biały
    • sól
    • 10 g płynnego miodu
    • 6 plasterków ananasa z puszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Mięso drobiowe umyć, osuszyć i rozbić tak, aby powstał prostokąt o grubości 2-3 cm dający się zawinąć w roladę.
    3. Płat mięsa natrzeć solą i pieprzem, na końcu cieniutko posmarować miodem (zostawić 2 łyżeczki miodu do posmarowania rolady pod koniec pieczenia).
    4. Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić w paski i ułożyć wdłuż na roladzie drobiowej.
    5. Mięso zawinąć w rulon i zawiązać nicią, tak aby nie rozpadło się w czasie pieczenia.
    6. Włożyć do piekarnika i piec przez 35-40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia wierzch rolady posmarować resztą miodu lekko rozcieńczonego w 1-2 łyżkach ciepłej wody i zostawić aby skórka się zarumieniła.

    rada

    Duży płat mięsa drobiowego można uzyskać zbijając ze sobą dwie podwójne piersi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis