Schab z nadzieniem z suszonych śliwek

    Schab z nadzieniem z suszonych śliwek

    16polubień
    13godz.50min.


    Zrobione przez 9 osób

    Schab bardzo dobrze komponuje się z suszonymi owocami. Podczas pieczenia mięso przejmuje delikatną słodycz śliwek.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg schabu bez kości
    • gałka muszkatołowa
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 2-3 łyżki oliwy
    • 150 g śliwki suszonej (kalifornijskiej)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +12godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 13godz.50min. 

    1. Schab umyć, naciąć do środka (uważając żeby nie przeciąć mięsa na pół) i natrzeć przyprawami, czosnkiem i oliwą. Tak przygotowany schab wstawić do lodówki i marynować przez około 12 godzin.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    3. W nacięcie w środek schabu włożyć śliwki, mięso zawiązać nicią kuchenną.
    4. Schab włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać pod przykryciem przez 1,5 godziny.
    5. Około 15-20 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby skórka się zarumieniła.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    DomiM
    autor:
    2

    im dłużej schabik siedzi w lodówce tym lepiej się doprawia, wyszło bardzo smacznie, polecam! - 04 sty 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis