Rolada z piersi indyka z pieczarkami
1 / 1 Zdjęcie:  mar_janna
Następne

Rolada z piersi indyka z pieczarkami

Zawijaną pierś z indyka można zrobić na dwa sposoby: z jednego kawałka i wtedy otrzymujemy okazałą roladę, lub z mniejszych kawałków - jako danie obiadowe.

mar_janna Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 1 kg piersi z indyka
  • 400 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • nić kuchenna

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
  2. Pierś z indyka rozkroić tak aby powstał płat o grubości 3-4 cm. Oprószyć solą i pieprzem i rozbić tak, aby można było zwinąć w rulon.
  3. Pieczarki umyć, pokroić w kostkę i udusić z cebulką. Doprawić solą i pieprzem, a na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki.
  4. Doprawiony farsz rozłożyć równo na rozbitym mięsie i zwinąć ciasno tworząc roladę.
  5. Zwinięte mięso obwiązać nicią kuchenną.
  6. Roladę włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35–40 minut. Mięso z góry powinno być przyrumienione.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie