Rolada z piersi indyka z pieczarkami

    Rolada z piersi indyka z pieczarkami

    14polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 36 osób

    Zawijaną pierś z indyka można zrobić na dwa sposoby: z jednego kawałka i wtedy otrzymujemy okazałą roladę, lub z mniejszych kawałków - jako danie obiadowe.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg piersi z indyka
    • 400 g pieczarek
    • 1 duża cebula
    • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia
    • nić kuchenna

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    2. Pierś z indyka rozkroić tak aby powstał płat o grubości 3-4 cm. Oprószyć solą i pieprzem i rozbić tak, aby można było zwinąć w rulon.
    3. Pieczarki umyć, pokroić w kostkę i udusić z cebulką. Doprawić solą i pieprzem, a na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki.
    4. Doprawiony farsz rozłożyć równo na rozbitym mięsie i zwinąć ciasno tworząc roladę.
    5. Zwinięte mięso obwiązać nicią kuchenną.
    6. Roladę włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35–40 minut. Mięso z góry powinno być przyrumienione.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    4

    - - 13 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis