Polędwica cielęca w cieście

    Polędwica cielęca w cieście

    3polubienia
    9godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Delikatna polędwica cielęca zawinięta w ziołowy omlet i ciasto francuskie. Doskonała na wyjątkowe okazje.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 5 łyżek oliwy
    • sól i pieprz
    • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
    • 700 g polędwicy cielęcej
    • 2 jaja
    • 5 łyżek mąki
    • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
    • 1 żółtko, roztrzepane (do posmarowania ciasta)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 9godz.20min. 

    1. Oliwę wymieszać z solą, pieprzem i połową ziół prowansalskich. Natrzeć tym mięso i odstawić na noc do lodówki.
    2. Zamarynowane mięso obsmażyć z każdej strony na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Odstawić do wystygnięcia.
    3. Wymieszać trzepaczką jajka z mąką i resztą ziół. Na patelni usmażyć omlet, w który będziemy zawijać mięso, powinien więc być podobnych rozmiarów.
    4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    5. Na blacie rozłożyć ciasto francuskie, na nim omlet, a na omlecie położyć mięso. Ściśle zawinąć w roladę.
    6. Ciasto z góry lekko naciąć tworząc kratkę i posmarować roztrzepanym żółtkiem.
    7. Polędwicę ułożyć w brytfance lub w foremce (najlepiej na papierze do pieczenia) i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Piec przez około 40-45 minut.

    rada

    czas przygotowania: 30 min + czas marynowania + czas pieczenia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis