Pomidorowo-ziołowa focaccia

    Pomidorowo-ziołowa focaccia

    Zapisz do ulubionych
    3godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wspaniały przepis na włoski chleb focaccia, który doskonale pasuje do wędlin i może być pysznym dodatkiem do wielu dań.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 25 g świeżych drożdży (lub 2,5 łyżeczki suszonych)
    • 400 ml ciepłej wody
    • 500 g mąki chlebowej
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 6 łyżek posiekanych ziół (rozmaryn, szałwia, oregano)
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 150 g pomidorów koktajlowych, przepołowionych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +3godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.50min. 

    1. Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 5 minut, aż się spienią.
    2. Mąkę wymieszać z solą i połową posiekanych ziół. Drugą część ziół włożyć do pojemniczka, zamknąć i wstawić do lodówki.
    3. W mące zrobić wgłębienie i wlać drożdże. Wymieszać i wyrabiać ciasto przez około 5 minut, aż zrobi się gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny.
    4. Dużą miskę nasmarować oliwą i obsypać pozostałymi ziołami. Ciasto zagnieść i przełożyć do miski. Przykryć i odstawić na 40 minut, aż podwoi swoją objętość.
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni C. Prostokątną blaszkę wyłożyć pergaminem.
    6. Ciasto przełożyć na blaszkę. Delikatnie rozciągnąć i na wierzchu ułożyć połówki pomiodorów. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
    7. Wstawić do nagrzanego piekarnika, a nastepnie obniżyć temperaturę do 220 stopni C. Piec przez 20 minut.

    Rada

    Ciasto można zarobić wieczorem i wstawić do lodówki na noc do wyrośnięcia, a nastepnie odstawić do ponownego wyrośnięcia już w ciepłym miejscu.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis