Makaron w sosie groszkowym

    Makaron w sosie groszkowym

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczne, proste i szybkie danie do przygotowania, doskonałe na obiad dla całej rodziny, posmakuje nawet dzieciom, które nie przepadają za warzywami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 400 g groszku (mrożonego lub z puszki)
    • 1 szalotka, pokrojona w plasterki
    • 1 mała marchewka, pokrojona na kawałki
    • 120 ml białego wina
    • 150 g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
    • sól i pieprz do smaku
    • 450 g makaronu kokardki
    • starty parmezan do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W rondelku rozgrzać oliwę i podsmażyć groszek z cebulą. Dodać marchewkę, wino, doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż alkohol odparuje. Gdy warzywa są miękkie, dodać serek i wymieszać aby się rozpuścił.
    2. W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić i wymieszać z sosem. Nakładać na talerze i posypać parmezanem.

    rada

    Jeśli sos wydaje się zbyt suchy można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis