Rosyjska zupa pieczarkowo-ziemniaczana

    Rosyjska zupa pieczarkowo-ziemniaczana

    11polubień
    1godz.


    Zrobione przez 943 osoby

    Gotuję tę zupę na każde święto Halloween i jest to „sygnał” dla całej rodziny, że nadchodzi chłodniejsza pogoda. Gotuję ją od 15 lat i ze wszystkich zup, jakie gotuję, ta jest nadal ulubioną wszystkich członków mojej rodziny. Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 5 łyżek masła, pokrojonego na kawałki
    • 2 pory, posiekane
    • 2 duże marchewki, pokrojonej w plasterki
    • 1400 ml bulionu drobiowego
    • 2 łyżeczki suszonego koperku
    • 2 łyżeczki soli
    • 1/8 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
    • 1 liść laurowy
    • 900 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 450 g świeżych pieczarek pokrojonych w plasterki
    • 235 ml kwaśniej śmietany
    • 30 g (1/4 szkl.) mąki pszennej
    • 1 łodyżka świeżego koperku, do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W dużym rondlu, na średnim ogniu stopić 3 łyżki masła. Dodać pory i marchew i podsmażać przez 5 minut. Dodać bulion. Doprawić koperkiem, solą, pieprzem i liściem laurowym. Dodać ziemniaki, przykryć i gotować 20 minut, lub do momentu gdy ziemniaki będą lekko miękkie. Wyjąć i wyrzucić liść laurowy.
    2. Pozostałe masło stopić na patelni, na średnim ogniu, a następnie przez 5 minut podsmażać pieczarki, aż będą lekko brązowe. Dodać do zupy.
    3. W małej miseczce wymieszać na gładko śmietanę z mąką. Wmieszać do zupy aby zgęstniała. Udekorować każdą miseczkę zupy odrobiną świeżego koperku i podawać.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    0

    Zupka rewelacja Dodałam od siebie trochę grzybów leśnych i ziołowy pieprz posypałam pietruszką - 09 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis