Crostini z karmelizowaną czerwoną cebulą

    Crostini z karmelizowaną czerwoną cebulą

    Zapisz do ulubionych
    1godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Prosta i przepyszna przystawka z skarmelizowanej czerwonej cebuli podana na krakersach lub chrupiącej bagietce z pokruszonym serem gorgonzola.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 450 g czerwonej cebuli, pokrojonej na duże kawałki
    • 4 łyżki czerwonego octu winnego
    • 1 łyżka cukru
    • sól i pieprz do smaku
    • krakersy lub bagietka
    • 120 g gorgonzoli lub koziego sera, pokruszonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Na patelni rozgrzać oliwę na małym ogniu. Dodać cebulę i smażyć przez 30 minut.
    2. Dodać ocet, cukier i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć przez kolejne 30-45 minut, często mieszając, aż cebula zacznie się karmelizować. Od czasu do czasu dodać odrobinę wody jeśli cebula będzie sucha.
    3. Podawać na krakersach lub podpieczonej bagietce z pokruszonym serem na wierzchu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis