Galareta z mięsa drobiowego

    Galareta z mięsa drobiowego

    8polubień
    4godz.20min.


    Zrobione przez 6 osób

    Pyszna staropolska studzienina, czy też zimne nóżki w wersji drobiowej. Stały element imprezowych zakąsek. Podawać z sokiem z cytryny lub z octem.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 porcja włoszczyzny (ok. 700 g)
    • 1 pierś z kurczaka
    • 2 nóżki z kurczaka
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 łyżeczki żelatyny
    • 2 jaja ugotowane na twardo
    • 1 mała puszka (170 g) kukurydzy z groszkiem
    • 2 łyżeczki świeżej, posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +3godz. tężenie  ›  Gotowe w: 4godz.20min. 

    1. W garnku zagotować 750 ml wody, dodać do niej umytą i obraną włoszczyznę oraz umyte i oczyszczone mięso z kurczaka w całości. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    2. Wywar gotować przez około godzinę.
    3. Ugotowany wywar przecedzić przez bardzo drobne sitko lub przez gazę i dodać do niego żelatynę, mieszać aż się rozpuści.
    4. Ugotowane mięso z wywaru oddzielić od kości i pokroić w kostkę.
    5. Ugotowane jajka obrać i pokroić w plastry, kukurydzę z groszkiem odcedzić z zalewy. Marchewkę z wywaru pokroić w kostkę.
    6. W miseczkach o pojemności około 120 ml układać po trochę mięsa, pokrojonej marchewki z wywaru, groszek, kukurydzę i jajka. Zalać tężejącym wywarem i posypać odrobiną pietruszki.
    7. Odłożyć do lodówki na kilka godzin aby galaretka dobrze się schłodziła. Podawać skropione octem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis