Smażony sernik z cytrynowym lukrem

    Smażony sernik z cytrynowym lukrem

    5polubień
    2godz.50min.


    Zrobione przez 8 osób

    Sernik pachnie przyjemnie cytrynowym aromatem. Wbrew zaleceniom zjadam go zanim masa serowa ostygnie.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 foremka o wymiarach 25x36cm

    • Ciasto
    • 500 g mąki pszennej
    • 250 g margaryny
    • 250 g cukru pudru
    • 2 żółtka
    • 2 całe jaja
    • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2-3 łyżki śmietany 18%
    • 1 cukier waniliowy (8 g)
    • otarta skórka z jednej cytryny
    • Masa serowa
    • 120 g masła
    • 370 g cukru pudru
    • 1 kg białego sera, zmielonego
    • 3 żółtka
    • 125 ml mleka
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 cukier waniliowy
    • Lukier cytrynowy
    • 250 ml mleka
    • 250 g cukru pudru
    • 1 łyżka masła
    • sok z jednej cytryny
    • margaryna do wysmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

      Ciasto:

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Na stolnicę przesiać mąkę i posiekać ją z margaryną i cukrem.
    3. Następnie dodać żółtka, całe jajka, proszek do pieczenia, śmietanę, cukier waniliowy i skórkę cytrynową, i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto.
    4. Powstałe ciasto podzielić na 3 równe części, rozwałkować i wyłożyć na wytłuszczonych blaszkach. Piec przez 25-30 minut, a następnie odstawić do wystygnięcia.
    5. Masa serowa:

    6. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, stopniowo dodawać zmielony ser i żółtka, i ucierać na gładką masę.
    7. W szklance rozmieszać zimne mleko z mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym.
    8. Miskę z utartym serem wstawić na garnek z gotującą się wodą i cały czas mieszać masę serową. Kiedy masa serowa zacznie gęstnieć wlać do niej mleko z rozrobiona mąką i zagotować, cały czas mieszając.
    9. Gorącym gęstym serem przekładać placki.
    10. Lukier cytrynowy:

    11. W małym garnku zagotować mleko z cukrem. Kiedy zgęstnieje dodać łyżkę masła i sok z jednej cytryny.
    12. Gorącym lukrem posmarować wierzch sernika i odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis