Ciasto orzechowe z kremem kawowym i ptasim mleczkiem

    Ciasto orzechowe z kremem kawowym i ptasim mleczkiem

    4polubienia
    2godz.30min.


    Zrobione przez 6 osób

    Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety jest nieco pracochłonne, ale jego smak wynagradza poniesione trudy.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 foremka o wymiarach 25x36cm

    • Ciasto 1
    • 5 jaj
    • 5 łyżek cukru
    • 2 łyżki oleju
    • 2 łyżki kakao
    • 2 łyżki wody
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Ciasto 2
    • 6 jajek
    • 1 łyżka kakao
    • 100 g pokruszonych biszkoptów
    • 200 g cukru
    • 250 g posiekanych orzechów włoskich
    • 150 g rodzynek
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Krem kawowy
    • 4 żółtka
    • 170 g cukru
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    • 220 ml mleka
    • 200 g masła
    • Pozostałe składniki
    • 2 galaretki wiśniowe
    • 600 g ptasiego mleczka waniliowego
    • margaryna do wysmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

      Ciasto nr 1:

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Jaja sparzyć i oddzielić białka od żółtek.
    3. Białka ubić na sztywną pianę i następnie dodawać do nich stopniowo żółtka, cukier, olej, kakao, wodę, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
    4. Powstałą masę wylać na blaszkę posmarowaną margaryną i piec przez około 30 minut.
    5. Ciasto nr 2:

    6. Po upieczeniu pierwszego ciasta nie wyłączać piekarnika.
    7. Jaja rozbić i oddzielić białka od żółtek, ubić na sztywną pianę.
    8. Do ubitych białek dodawać stopniowo żółtka, kakao, pokruszone biszkopty, cukier, orzechy, rodzynki, mąkę i proszek do pieczenia.
    9. Powstałe ciasto przelać do wytłuszczonej formy i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
    10. Krem kawowy:

    11. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    12. Do utartych żółtek dodać mąkę i suchą kawę, utrzeć na gładka masę.
    13. Mleko zagotować i dodać do niego masę z żółtek i kawy, ciągle mieszając gotować aż do uzyskania budyniowej konsystencji. Odstawić do wystygnięcia.
    14. Masło dobrze rozetrzeć i stopniowo dodawać do niego zimny budyń kawowy, ucierać aż do uzyskania jednolitego kremu.
    15. Dwie galaretki ugotować w 500 ml gorącej wody i odstawić do przestudzenia.
    16. Sposób złożenia ciasta:

    17. Na wystudzone ciasto nr 1 wyłożyć połowę masy kawowej.
    18. Na masie ułożyć ptasie mleczko: najpierw obłożyć dokładnie brzegi, następnie ułożyć w środku zachowując 1-2 cm odstępy.
    19. Ptasie mleczko zalać tężejącą galaretką wiśniową. Po stężeniu galaretki wyłożyć na nią drugą część masy kawowej.
    20. Przykryć całość ciastem orzechowym i lekko docisnąć. Ciasto można polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą mleczną.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kąpiel wodna

    Nie wiesz, jak przygotować kąpiel wodną? Przeczytaj nasz krótki poradnik: "Kąpiel wodna"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis