Wielkanocne kurczaczki z jajek

    Wielkanocne kurczaczki z jajek

    4polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Propozycja dla najmłodszych: wesołe, kolorowe kurczaczki z pieczarkowym nadzieniem. Polecam nie tylko na Święta!

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 8 jajek
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • olej do smażenia
    • 200 g pieczarek, startych na grubej tarce
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypiorek, posiekany
    • 1/4 czerwonej papryki
    • 1/4 pomarańczowej i żółtej papryki
    • czarny pieprz w ziarenkach

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przekroić wzdłuż, ale nie równo przez środek, tylko odcinając ok. 1/4 jajka. (Jajka będą leżeć tak, jak na zdjęciu.) Wydrążyć żółtka.
    2. Drobno posiekaną cebulkę podsmażyć na łyżce oleju, dodać do niej starte pieczarki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    3. Przestudzony farsz wymieszać z roztartymi żółtkami i posiekanym drobno szczypiorkiem. Masą nadziewać połówki białek. Układać farszem do dołu.
    4. Z papryki przygotować ozdoby:
    5. Czerwoną paprykę pokroić w cienkie paski o wymiarach 0,5x2 cm. Z jednego boku każdego paseczka wyciąć drobne ząbki - to będą grzebyki.
    6. Z pomarańczowej papryki wykroić trójkąty: 2 dłuższe boki o długości 2-3 cm a podstawa ma być długości 1-1,5 cm. Na podstawie każdego trójkąta wyciąć drobne ząbki - to będą ogony.
    7. Z żółtej papryki wyciąć małe trójkąciki - to będą dzióbki.
    8. Ozdobić jajka: w małe nacięcia z grubszego końca jajka włożyć ogony z pomarańczowej papryki, wbijając w nie ostry czubek trójkąta; na górze jajek ułożyć czerwone grzebienie, a ze spiczastej strony jajek wetknąć żółte dziobki. Oczy zrobić z ziarenek pieprzu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis