Boczek zawijany z białą kiełbasą

    Boczek zawijany z białą kiełbasą

    2polubienia
    4godz.50min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Bardzo szybka i prosta w przyrządzeniu propozycja dla mięsożerców. Boczek z ziołami zawijany z białą kiełbasą.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg nietłustego surowego boczku
    • 2 grube surowe białe kiełbasy
    • 3 ząbki czosnku, zgniecione
    • sól
    • pieprz
    • mieszanka ziół prowansalskich
    • nić kuchenna
    • rękaw kuchenny do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  +3godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 4godz.50min. 

    1. Surowy boczek położyć na dużej desce, rozciąć ostrym nożem tak, aby powstał podłużny płat o grubości 2-3 cm. Mięso lekko roztłuc tłuczkiem, a następnie natrzeć roztartym czosnkiem z dodatkiem przypraw. Boczek odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
    2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
    3. Na zamarynowanym boczku ułożyć wzdłuż białe kiełbasy obrane z osłonek.
    4. Boczek ściśle zwinąć w rulon i związać nicią kuchenną, posypać ziołami prowansalskimi.
    5. Roladę włożyć do rękawa kuchennego i piec przez 70-80 minut. Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw aby mięso się zarumieniło z góry.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis