Rolada schabowa z grzybami

    Rolada schabowa z grzybami

    7polubień
    6godz.50min.


    Zrobione przez 6 osób

    Przypieczony z zewnątrz, kruchy i soczysty w środku schab z nadzieniem pieczarkowym. Bardzo smaczne!

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg schabu bez kości
    • 4 łyżki oliwy
    • 2 ząbki czosnku
    • sól
    • pieprz
    • zioła prowansalskie
    • 2 cebule
    • 400 g pieczarek
    • 1 marchewka
    • 2 łyżki bułki tartej
    • sznurek kuchenny
    • rękaw kuchenny do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +5godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 6godz.50min. 

    1. Umyty i oczyszczony schab rozciąć ostrym nożem na płat o grubości 3-4 cm. Mięso rozłożyć na dużej desce i lekko rozbić tłuczkiem.
    2. Marynatą z oliwy, posiekanego czosnku i przypraw natrzeć schab i zostawić na 4-5 godzin w lodówce.
    3. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać do niej pieczarki pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach. Grzyby smażyć aż do odparowania wody.
    4. Do pieczarek dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz bułkę tartą. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić do ostygnięcia.
    5. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C.
    6. Farsz rozłożyć równomiernie na zamarynowanym schabie i zawinąć w rulon. Roladę obwiązać sznurkiem kuchennym aby nie rozleciała się podczas pieczenia.
    7. Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa kuchennego i piec w piekarniku przez 60-70 minut. Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw i zostawić, aż mięso się przyrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis