Umyty i oczyszczony schab rozciąć ostrym nożem na płat o grubości 3-4 cm. Mięso rozłożyć na dużej desce i lekko rozbić tłuczkiem.
Marynatą z oliwy, posiekanego czosnku i przypraw natrzeć schab i zostawić na 4-5 godzin w lodówce.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać do niej pieczarki pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach. Grzyby smażyć aż do odparowania wody.
Do pieczarek dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz bułkę tartą. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić do ostygnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C.
Farsz rozłożyć równomiernie na zamarynowanym schabie i zawinąć w rulon. Roladę obwiązać sznurkiem kuchennym aby nie rozleciała się podczas pieczenia.
Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa kuchennego i piec w piekarniku przez 60-70 minut. Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw i zostawić, aż mięso się przyrumieni.