Pasztet z wątróbek drobiowych

Szybki, domowy pasztet z wątróbek drobiowych z dodatkiem pistacji. Polecam z dodatkiem powideł śliwkowych.

mar_janna Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość sztuk: 1 foremka 15-30 cm

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 1 jajko
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 1 czerstwa bułka
  • 150 ml mleka (3,2%)
  • olej
  • 1 cebula
  • 50 g pistacji
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

  1. Wątróbki umyć, oczyścić i wysuszyć.
  2. Jajko roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Do masy jajecznej dodać 100 g wątróbki i włożyć do lodówki na 30 minut.
  3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
  4. Bułkę namoczyć w mleku.
  5. Na rozgrzanym oleju podsmażyć na złoty kolor cebulkę pokrojoną w drobną kostkę.
  6. Na patelnię do cebuli dodać wątróbkę doprawić solą i pieprzem i smażyć aż do ścięcia się podrobów.
  7. Podsmażoną wątróbkę wystudzić i dodać do niej masę śmietanowo-jajeczną z lodówki oraz bułkę namoczoną w mleku. Wszystkie składniki dokładnie zmielić, doprawić majerankiem, gałką, a na koniec dodać pistacje i wymieszać.
  8. Foremkę o wymiarach 15 cm x 30 cm wyłożyć pergaminem i wyłożyć do niej pasztet.
  9. Piec przez 45-50 minut.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie