Pasztet z wątróbek drobiowych

    Pasztet z wątróbek drobiowych

    7polubień
    1godz.50min.


    Zrobione przez 5 osób

    Szybki, domowy pasztet z wątróbek drobiowych z dodatkiem pistacji. Polecam z dodatkiem powideł śliwkowych.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 foremka 15-30 cm

    • 400 g wątróbki drobiowej
    • 1 jajko
    • 100 ml słodkiej śmietanki
    • 1 czerstwa bułka
    • 150 ml mleka (3,2%)
    • olej
    • 1 cebula
    • 50 g pistacji
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
    • sól
    • pieprz czarny
    • pieprz ziołowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Wątróbki umyć, oczyścić i wysuszyć.
    2. Jajko roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Do masy jajecznej dodać 100 g wątróbki i włożyć do lodówki na 30 minut.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    4. Bułkę namoczyć w mleku.
    5. Na rozgrzanym oleju podsmażyć na złoty kolor cebulkę pokrojoną w drobną kostkę.
    6. Na patelnię do cebuli dodać wątróbkę doprawić solą i pieprzem i smażyć aż do ścięcia się podrobów.
    7. Podsmażoną wątróbkę wystudzić i dodać do niej masę śmietanowo-jajeczną z lodówki oraz bułkę namoczoną w mleku. Wszystkie składniki dokładnie zmielić, doprawić majerankiem, gałką, a na koniec dodać pistacje i wymieszać.
    8. Foremkę o wymiarach 15 cm x 30 cm wyłożyć pergaminem i wyłożyć do niej pasztet.
    9. Piec przez 45-50 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis