Biała kiełbasa w sosie z zielonym groszkiem

    Biała kiełbasa w sosie z zielonym groszkiem

    3polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Gotowana, smażona, zapiekana z chrzanem i musztardą... a może by tak w sosie śmietanowym i z zielonym groszkiem?

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g parzonej białej kiełbasy
    • 250 g pieczarek
    • olej do smażenia
    • 1 łyżka mąki
    • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany
    • 120 g mrożonego zielonego groszku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Białą kiełbasę gotować we wrzątku przez 10 minut.
    2. Przygotować sos: pieczarki umyć i pokroić w plasterki, następnie podsmażyć na oleju.
    3. Podsmażone pieczarki obsypać mąką, zalać śmietaną i zagotować.
    4. Do zagotowanej śmietany dodać zielony groszek, doprawić do smaku solą i pieprzem, i zostawiamy na małym ogniu, gotując przez 2-3 minuty.
    5. Kiełbasę wyjąć z wrzątku, pokroić na grube plastry i włożyć do sosu. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
    6. Podawać z pieczywem.

    rada

    Czas przygotowania: 30-40 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis