Żur wielkanocny

    Żur wielkanocny

    10polubień
    4dni1godz.


    Zrobione przez 11 osób

    Tradycyjny wielkanocny żurek na zakwasie, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie Świąt. Doskonały na śniadanie świąteczne.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Zakwas
    • 180 g mąki żytniej
    • 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 gruba kromka chleba razowego
    • Składniki na zupę
    • 1 duża marchew
    • 1 mała pietruszka
    • 1/2 selera
    • 1/2 pora
    • 1 cebula
    • 150 g chudego boczku
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany
    • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
    • mały listek laurowy
    • majeranek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +4dni odstawienie  ›  Gotowe w: 4dni1godz.20min. 

      Najpierw przygotować zakwas:

    1. Mąkę żytnią przesiać do wysokiego słoika i zalać wodą. Dodać czosnek, a na wierzch położyć kromkę razowca. Słój obwiązać czystym płótnem i odstawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce.
    2. Zupa:

    3. W dużym garnku zagotować 1,5 litra wody z włoszczyzną, cebulą, wędzonym boczkiem i przyprawami.
    4. Po około 40 minutach wyjąć z wywaru warzywa i boczek. Boczek ostudzić i pokroić w kostkę. Wrzucić do zupy.
    5. Przecedzony zakwas wlać do przygotowanego wcześniej wywaru, dodać śmietanę i gotować przez 15-20 min.

    rada

    Żur wielkanocny podajemy zazwyczaj z jajkiem na twardo i białą kiełbasą (gotowaną, pokrojoną w plastry a następnie podsmażoną). Ugotowane warzywa można użyć do sałatki z majonezem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    WiolettaWachelka
    3

    - - 30 lip 2015

    Efeb13
    autor:
    0

    Fajne, bo z przepisem na zakwas! Ja dodaję zamiast chleba 2 łyżki zakwasu do chleba, kilka ziaren ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Zakwas jest bardziej aromatyczny. A żurek wyśmienity! - 18 gru 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis