Paszteciki z białą kiełbasą i jajkiem

    Paszteciki z białą kiełbasą i jajkiem

    7polubień
    2godz.


    Zrobione przez 7 osób

    Pyszna przekąska do wielkanocnego żuru. Biała kiełbasa i jajko zawinięte w ciasto francuskie. Proste i efektowne!

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 3 jajka
    • 2 duże surowe białe kiełbasy
    • 1 łyżka musztardy
    • Przyprawy
    • 1 łyżka majeranku
    • sól do smaku
    • pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki minimum godzinę przed przyrządzaniem pasztecików.
    2. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
    3. 2 jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić na ósemki.
    4. Mięso z kiełbasy wyjąć z osłonek, wymieszać z musztardą i w razie potrzeby doprawić.
    5. Ciasto francuskie wyłożyć na stolnicę i lekko rozwałkować. Wykroić z niego 16 jednakowych kółek o średnicy 6-7 cm.
    6. Cząstki jajek oblepić mięsem na kształt klopsików. Tak przygotowane nadzienie ułożyć na połowie kółek z ciasta i przykryć pozostałymi krążkami.
    7. Brzegi pasztecików docisnąć widelcem i posmarować rozkłóconym jajkiem. Wierzch posypać majerankiem.
    8. Piec w temperaturze 160 stopni przez 30-35 minut, aż wierz ciasta się przyrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis