Domowa pascha wielkanocna

    Domowa pascha wielkanocna

    1polubienie
    8godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Oprócz słodkich serników i mazurków warto pokusić się o przygotowanie paschy - słodkiego białego sera z bakaliami.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 300 g bakalii (orzechy włoskie, orzechy laskowe, daktyle bez skórki, migdały, rodzynki, figi)
    • 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
    • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
    • 50 ml koniaku
    • 1 kg tłustego niekwaśnego białego sera
    • 120 g masła
    • 300 g cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 8 żółtek
    • opcjonalnie owoce do przybrania (np. brzoskwinie z puszki)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 8godz.40min. 

    1. Migdały sparzyć wrzątkiem przez kilka minut i obrać ze skórki. Orzechy, migdały, figi i daktyle poszatkować, wymieszać z rodzynkami i skórką z cytryny i pomarańczy.
    2. Bakalie zalać koniakiem i odstawić na godzinę.
    3. Biały ser zemleć 2 razy przez maszynkę.
    4. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodawać po jednym żółtku i po odrobinie sera białego cały czas ucierając. Powstała masa musi być gładka i puszysta.
    5. Do sera dodać bakalie z koniakiem i dokładnie wymieszać.
    6. Lnianą lub tetrową ściereczkę wygotować, wyłożyć nią sitko i do środka włożyć masę serową.
    7. Paschę odstawić na noc do lodówki, aby odsączył się z niej nadmiar wody.
    8. Następnego dnia paschę wyłożyć z sitka na płaski talerz. Można przyozdobić owocami, bitą śmietaną lub oprószyć tartą czekoladą.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis