Tradycyjne spaghetti carbonara

    Tradycyjne spaghetti carbonara

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 12 osób

    Carbonara należy do moich ulubionych włoskich dań. Makaron z boczkiem pancetta oraz serami pecorino i parmezan. Pyszne i proste.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 jajek
    • 25 g sera pecorino, startego
    • 25 g parmezanu, startego
    • pieprz do smaku
    • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 200 g pancetty, pokrojonej w kostkę
    • 450 g makaronu spaghetti
    • 1 łyżeczka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Jajka roztrzepać w misce. Dodać ser pecorino i parmezan, doprawić pieprzem i wymieszać.
    2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć pancettę, aż będzie chrupiąca, od czasu do czasu mieszając. Dodać do jajek.
    3. Zagotować 4 litry wody z łyżeczką soli, wrzucić makaron i ugotować al dente. Odcedzić i przełożyć na patelnię.
    4. Dodać jajka z boczkiem i 2 łyżki oliwy, wymieszać i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis