Zaloguj się Zarejestruj się

Śledzie z burakami

Wyjątkowo zasmakowałam w połączeniu śledzi z burakami - jajko na twardo, odrobina majonezu i sałatka gotowa! Buraki można ugotować, ale pieczone sa bardziej aromatyczne.

Fiola Małopolskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 3 buraki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 matiasy
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Buraki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i piec przez około godzinę. Sprawdzić widelcem - jeśli gładko wchodzi to znaczy, że buraki są gotowe. Ostudzić i obrać.
  2. Buraki pokroić w kostkę, włożyć do salaterki i skropić cytryną.
  3. Matiasy opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Jajka obrać i posiekać. Wymieszać ze śledziami.
  4. Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na buraki. Na to ułożyć śledzie z jajkiem. Schłodzić przed podaniem.

Buraki

Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

Kilka dobrych rad...

Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie