Śledzie z burakami

    Śledzie z burakami

    4polubienia
    2godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wyjątkowo zasmakowałam w połączeniu śledzi z burakami - jajko na twardo, odrobina majonezu i sałatka gotowa! Buraki można ugotować, ale pieczone sa bardziej aromatyczne.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 buraki
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 4 matiasy
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • 3 łyżki majonezu
    • 1 łyżka jogurtu naturalnego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Buraki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i piec przez około godzinę. Sprawdzić widelcem - jeśli gładko wchodzi to znaczy, że buraki są gotowe. Ostudzić i obrać.
    2. Buraki pokroić w kostkę, włożyć do salaterki i skropić cytryną.
    3. Matiasy opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Jajka obrać i posiekać. Wymieszać ze śledziami.
    4. Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na buraki. Na to ułożyć śledzie z jajkiem. Schłodzić przed podaniem.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis