Rolada dyniowa

    Rolada dyniowa

    6polubień
    40min.


    Zrobione przez 273 osoby

    Łatwy deser dyniowy, który świetnie smakuje.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 3 jajka, ubite
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 165 g puree z dyni (można zrobić ze świeżej)
    • 95 g (3/4 szkl.) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
    • 225 g serka śmietankowego
    • 120 g (1 szkl.) cukru pudru
    • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 2 łyżki cukru pudru, do obtaczania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wysmarować masłem lub innym tłuszczem jedną dużą blachę o wymiarach 25x38 cm.
    2. W misce wymieszać jaja z cukrem, cynamonem i dynią. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z sodą. Dodać do mieszaniny z dynią i wymieszać na gładką masę. Wyłożyć mieszaninę równomiernie na przygotowanej blasze.
    3. Piec 15 do 25 minut w nagrzanym piekarniku. Wyjąć z piekarnika i pozostawić by ciasto trochę ostygło.
    4. Wyjąć ciasto z blachy i położyć na ściereczce (bawełnianej, nie frotowej). Zwinąć ciasto wraz ze ściereczką (tak, by znalazła się w środku) i odłożyć do ostygnięcia, miejscem, gdzie kończy się zwój do dołu.
    5. Przygotować nadzienie, mieszając masło z serem, cukrem pudrem i wanilią.
    6. Kiedy ciasto całkowicie ostygnie, rozwinąć je i rozprowadzić na nim nadzienie z serka śmietankowego. Ponownie zwinąć, tym razem bez ściereczki. Zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce do czasu podania. Posypać po wierzchu cukrem pudrem, pokroić na 8-10 porcji.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak zrobić puree z dyni

    Prosty przepis na puree z dyni znajdziesz tu: Puree z dyni
    Pamiętaj, że puree z dyni możesz przygotować wcześniej i zamrozić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis