Pieczona cielęcina

    Pieczona cielęcina

    2polubienia
    9godz.30min.


    Zrobione przez 10 osób

    Aromatyczna i soczysta pieczeń z cielęciny. Najlepiej przygotować ją z udźca, wtedy przed pieczeniem mięso warto obwiązać nicią kuchenną, aby potem kroić je w ładne plastry.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg cielęciny bez kości
    • Marynata
    • 2 łyżki oleju
    • 1 cebula, posiekana
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 180 ml wytrawnego białego wina
    • 1 liść laurowy
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 8 ziaren pieprzu
    • 1 łyżka tymianku
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka rozmarynu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 9godz.30min. 

    1. Mięso opłukać, osuszyć i związać nicią kuchenną. Włożyć do naczynia.
    2. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek. Zalać winem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i tymianek, zagotować i zalać mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na noc.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
    4. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Mięso wyjąć z marynaty i przełożyć do naczynia. Oprószyć rozmarynem, solą i pieprzem. Piec przez godzinę, od czasu do czasu polewając mięso marynatą. Upieczone mięso odstawić na 20 minut, następnie zdjąć nić i kroić w plastry.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis