Pieczona cielęcina

Aromatyczna i soczysta pieczeń z cielęciny. Najlepiej przygotować ją z udźca, wtedy przed pieczeniem mięso warto obwiązać nicią kuchenną, aby potem kroić je w ładne plastry.

UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 1 kg cielęciny bez kości
  • Marynata
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 180 ml wytrawnego białego wina
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 9godz.30min. 

  1. Mięso opłukać, osuszyć i związać nicią kuchenną. Włożyć do naczynia.
  2. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek. Zalać winem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i tymianek, zagotować i zalać mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na noc.
  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
  4. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Mięso wyjąć z marynaty i przełożyć do naczynia. Oprószyć rozmarynem, solą i pieprzem. Piec przez godzinę, od czasu do czasu polewając mięso marynatą. Upieczone mięso odstawić na 20 minut, następnie zdjąć nić i kroić w plastry.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie