Cielęcina w sosie z tuńczyka

    Cielęcina w sosie z tuńczyka

    1polubienie
    2godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ciekawe danie inspirowane kuchnią włoską. Duszona cielęcina podana na zimno z sosem ze zmiksowanego tuńczyka i majonezu. Warto spróbować!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg cielęciny bez kości
    • sól i pieprz do smaku
    • kilka łyżek oleju roślinnego
    • Sos
    • 2 puszki tuńczyka
    • 150 ml majonezu
    • 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
    • 1 pęczek natki pietruszki, posiekany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Cielęcinę opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich ston. Następnie podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu przez około godzinę.
    2. Tuńczyka odsączyć z zalewy i zmiksować w blenderze razem z majonezem i rozmarynem.
    3. Gotową cielęcinę pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Na wierzchu rozprowadzić sos, przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem posypać pietruszką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis