Mostek cielęcy z nadzieniem

    Mostek cielęcy z nadzieniem

    1polubienie
    2godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Danie, które wymaga trochę przygotowania, ale warto poświęcić czas, aby potem delektować się pysznym mięsem.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 kg mostka cielęcego
    • 2 łyżki grubej soli
    • Farsz
    • 2 jajka
    • 1 czerstwa bułka
    • 1/2 szklanki mleka
    • 100 g wątróbki cielęcej
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Mostek natrzeć solą. Za pomocą ostrego noża oddzielić skórę od żeber, nie przecinając do końca tak, aby powstała głęboka kieszeń.
    2. Żółtka oddzielić od białek. Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć i przepuścić przez maszynkę razem z wątróbką.
    3. Żółtka utrzeć z masłem, po łyżce dodawać masę z wątróbki, cały czas ucierając. Dodać natkę i przyprawy. Białka ubić na sztywno i połączyć z farszem.
    4. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Brytfankę natłuścić.
    5. Do kieszeni w mięsie włożyć farsz i zabezpieczyć wykałaczkami. Ułożyć w brytfance i piec przez około 90 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis