Rolada z karkówki cielęcej

    Rolada z karkówki cielęcej

    2polubienia
    9godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny obiad dla całej rodziny. Karkówka cielęca w aromatycznej marynacie, która nadaje jej soczystości i kruchości, nadziewana wędzonym boczkiem, żółtym serem, pieczarkami i ogórkami kiszonymi.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1,5 kg karkówki cielęcej
    • Marynata
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
    • 1 liść laurowy
    • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 4 ziarenka pieprzu
    • 1/2 łyżeczki soli morskiej
    • Nadzienie
    • 300 g boczku wędzonego, pokrojonego w plastry
    • 300 g sera żółtego, pokrojonego w plastry
    • 1 cebula, pokrojona w talarki
    • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 2 ogórki kiszone, pokrojne w plasterki
    • 1 łyżeczka przyprawy do karkówki

    • 1 kg ziemniaków, pokrojonych w ćwiartki
    • 2 szklanki bulionu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 9godz.50min. 

    1. Mięso opłukać, osuszyć i rozciąć tak, aby utworzyć płat. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i wetrzeć w mięso ze wszystkich stron. Wstawić do lodówki na noc.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
    3. Na rozłożony płat mięsa ułożyć plastry boczku na przemian z serem. Posypać cebulą, pieczarkami i ogórkami. Oprószyć przyprawą. Zwinąć ciasno w roladę, obwiązać nicią kuchenną i przełożyć do brytfanny.
    4. Roladę obłożyć ziemniakami, całość zalać bulionem. Piec przez około 1,5 godziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis