Ciasto marchewkowe z polewą śmietankową

    Ciasto marchewkowe z polewą śmietankową

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Popularne ciasto z dodatkiem utartej marchewki - wilgotne, pachnące cynamonem z pyszną polewą z serka śmietankowego.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 4 jajka
    • 200 g cukru
    • 150 g masła, roztopionego
    • 250 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody
    • 300 g marchewki, startej
    • Polewa
    • 30 g masła o temperaturze pokojowej
    • 100 g cukru pudru
    • 150 g serka śmietankowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić foremkę.
    2. Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, masło i wymieszać.
    3. Mąkę przesiać z cynamonem, proszkiem, sodą. Dodać do masy i połączyć. Na końcu wymieszać z marchewką. Wyłożyć do formy. Piec przez 45 minut, aż patyczek wetknięty w środek wyjdzie czysty.
    4. Wszystkie składniki polewy zmiksować na gładko i posmarować wierzch przestudzonego ciasta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis