Tort kokosowy

    Tort kokosowy

    3polubienia
    3godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Coś dla amatorów ciast z wiórkami kokosowymi. Dwie warstwy ciasta kokosowego przełożone pysznym kremem z odrobiną koniaku.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Blat I
    • 150 g cukru pudru
    • 3 białka
    • 150 g wiórków kokosowych
    • 2 łyżki mleka
    • Blat II
    • 150 g cukru pudru
    • 3 jajka
    • 150 g wiórków kokosowych
    • Krem
    • 250 g masła o temperaturze pokojowej
    • 2 jajka
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1 kieliszek koniaku
    • 1 łyżka soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

      Biszkopt I

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C. Tortownicę wyłożyć pergaminem i natłuścić.
    2. Cukier ubić z białkami na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z wiórkami i mlekiem. Przełożyć do tortownicy. Piec przez 30 minut na złoty kolor.
    3. Biszkopt II

    4. Cukier ubić z jajkami. Dodać wiórki kokosowe i zmiksować. Przełożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piec przez 30 minut.
    5. Krem

    6. Masło utrzeć na puszystą masę.
    7. Jajka ubić na parze, stopniowo dodając cukier, aż piana będzie jasna i sztywna. Powoli dodawać do masła, cały czas ucierając, aż powstanie jednolity krem. Dodać koniak i sok z cytryny, dobrze wymieszać.
    8. Kokosowe blaty przełożyć kremem, posmarować również wierzch i boki. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis