Rogaliki jabłkowe

    Rogaliki jabłkowe

    4polubienia
    55min.


    Zrobione przez 521 osób

    Przepyszne, a jednocześnie bardzo łatwe do zrobienia. Każdy może upiec te klasyczne jabłkowe rogaliki!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 l wody
    • 4 jabłka Granny Smith - obrane, wydrążone gniazda nasienne, pokrojone w plasterki
    • 2 łyżki masła
    • 220 g (1 szkl.) cukru brązowego
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 1 łyżka wody
    • 1 opakowanie (500 g) mrożonego ciasta francuskiego, rozmrożone
    • 125 g (1 szkl.) cukru pudru
    • 1 łyżka mleka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W dużej misce wymieszać sok z cytryny z 4 szklankami wody. Włożyć plasterki jabłka do tej wody, aby nie ściemniały.
    2. Roztopić masło w dużej patelni na średnim ogniu. Odlać wodę z jabłek, a następnie przełożyć je do gorącej patelni. Gotować mieszając przez około 2 minuty. Dodać brązowy cukier i cynamon, i gotować, mieszając, przez 2 minuty. Wymieszać mąkę kukurydzianą z 1 łyżką wody. Dodać na patelnię i dobrze wymieszać. Gotować jeszcze minutę lub do momentu gdy sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić by lekko przestygło.
    3. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C.
    4. Rozwinąć arkusze ciasta francuskiego i naprawić wszelkie pęknięcia, dociskając ciasto razem. Przyciąć każdy arkusz tak, by miał kształt kwadratu. Następnie pokroić każdy kwadratowy arkusz na 4 mniejsze kwadraty. Nałożyć jabłka łyżką na środek każdego z kwadratów. Złożyć na pół, przyciągając jeden róg na drugi i tworząc trójkąt, jednocześnie dociskając brzegi ciasta żeby się skleiły. Układać rogaliki na blasze do pieczenia w odległości około 2,5 cm od siebie.
    5. Piec 25 minut w nagrzanym piekarniku, aż rogaliki będą puszyste i lekko rumiane. Ostudzić całkowicie przed polaniem polewą.
    6. Aby wykonać polewę należy w małej misce wymieszać cukier puder z mlekiem i wanilią. Dostosować gęstość, dodając w razie potrzeby więcej cukru pudru lub mleka. Polewać zimne rogaliki.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis