Makaron z kotlecikami w sosie marchewkowo-cebulowym

    Makaron z kotlecikami w sosie marchewkowo-cebulowym

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny obiad dla całej rodziny. Mielone kotlety panierowane i usmażone na złoto, podane na makaronie z dodatkiem duszonej cebuli i marchewki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 opakowanie makaronu muszelki
    • 2 cebule
    • 1 marchewka
    • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
    • 1 jajko
    • sól i pieprz do smaku
    • bułka tarta do panierowania
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente.
    2. Jedną cebulę zetrzeć na tarce razem z marchewką. Włożyć do rondelka i dusić na niewielkiej ilości oleju, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlać odrobiną wody.
    3. Drugą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do mięsa i wymieszać. Wbić jajko, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.
    4. Z masy formować małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
    5. Na półmisek wyłożyć makaron, na nim ułożyć kotleciki i polać sosem marchewkowo-cebulowym.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis