Gołąbki z sosem pomidorowym

    Gołąbki z sosem pomidorowym

    5polubień
    2godz.10min.


    Zrobione przez 6 osób

    Gołąbki to jedno z tych dań, które wymaga trochę przygotowań, ale efekt rekompensuje wysiłek. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 główka kapusty
    • 1 łyżka octu
    • 500 g ryżu
    • 2 łyżki oleju
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 marchewka, starta
    • 1 słoiczek (200 g) koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka mąki
    • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1-2 łyżki śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem octu i sparzyć kapustę.
    2. Ryż ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Odcedzić.
    3. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać marchewkę i koncentrat pomidorowy, i smażyć przez kilka minut, cały czas mieszając. Podlać wodą, żeby sos nie był bardzo gęsty.
    4. Na oddzielnej patelni zrobić zasmażkę: roztopić masło i wymieszać z mąką. Chwilę smażyć do zrumienienia, a następnie dodać do sosu.
    5. Ryż wymieszać z mięsem, przyprawić solą i pieprzem. Farsz nakładać na liście kapusty, zwijać ciasno w rulonik i układać ciasno w żeliwnym garnku. Polać sosem, przykryć i dusić na małym ogniu przez około godzinę. Podawać z odrobiną śmietany.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Efeb13
    autor:
    0

    Gołąbki super! - 25 sie 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis