Pierogi razowe z kaszą gryczaną

    Pierogi razowe z kaszą gryczaną

    1polubienie
    1godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te pierogi może nie należą do najbardziej tradycyjnych, ale są bardzo smaczne. Ciasto z mąki razowej, a farsz z kaszy gryczanej, podane ze skwarkami.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Farsz
    • 300 g kaszy gryczanej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 łyżki oleju
    • 1 cebula, posiekana
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • Ciasto
    • 1 kg mąki razowej żytniej
    • 1 jajko
    • 1/2 szklanki wody
    • 3 łyżki oleju
    • szczypta soli
    • 100 g słoniny (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć, aż zmiękknie. Wymieszać z kaszą. Doprawić pieprzem.
    2. Mąkę przesiać na stolnicę. Odłożyć około szklankę do podsypywania. Do reszty wbić jajko, dodać wodę, olej i sól. Zagnieść i wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. W razie potrzeby dodać więcej wody.
    3. Ciasto rozwałkowywać i wykrajać krążki. Na każdy nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi, przyszczypując brzegi.
    4. W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucać pierogi i gotować przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
    5. Słoninę pokroić w kostkę i zesmażyć na patelni, aż się wytopi. Skwarkami polewać pierogi przed podaniem.

    rada

    W wersji wegetariańskiej pierogi można polać kefirem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis