Kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć, aż zmiękknie. Wymieszać z kaszą. Doprawić pieprzem.
Mąkę przesiać na stolnicę. Odłożyć około szklankę do podsypywania. Do reszty wbić jajko, dodać wodę, olej i sól. Zagnieść i wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. W razie potrzeby dodać więcej wody.
Ciasto rozwałkowywać i wykrajać krążki. Na każdy nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi, przyszczypując brzegi.
W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucać pierogi i gotować przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
Słoninę pokroić w kostkę i zesmażyć na patelni, aż się wytopi. Skwarkami polewać pierogi przed podaniem.
rada
W wersji wegetariańskiej pierogi można polać kefirem.