Ravioli dolci (słodkie ravioli)

    Ravioli dolci (słodkie ravioli)

    3polubienia
    1godz.25min.


    Zrobione przez 38 osób

    To najsmaczniejsze małe ciasteczka w stylu ravioli, z nadzieniem z waszego ulubionego dżemu (ja lubię wiśniowy). Każdemu smakują.

    Składniki
    ilość porcji: 64 

    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 135 g (2/3 szkl.) cukru
    • 1 ubite jajko
    • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
    • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    • 300 g (2,5 szkl.) mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 160 g dżemu wiśniowego
    • 65 g (1/2 szkl.) cukru pudru, do obtaczania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. W średniej misce zmiksować masło z cukrem na gładką masę. Dodać jajko, a następnie wmieszać aromaty waniliowy i migdałowy oraz skórkę z cytryny. Wymieszać mąkę z sodą oczyszczoną i solą, dodać do mieszanki z masłem i mieszać, by powstało gładkie ciasto. Podzielić ciasto na pół. Każdą część ciasta rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, by powstały kwadraty o boku 30 cm. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
    2. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia ciastek.
    3. Wyjąć z lodówki jeden kawałek ciasta, zdjąć wierzchnią warstwę papieru do pieczenia i pokroić w kwadraty o boku 4 cm. Na tę pierwszą część kwadratów z ciasta nakładać po ok. 1/4 łyżeczki dżemu wiśniowego (na środek kwadratów). Odstawić. Wyjąć z lodówki pozostały kawałek ciasta, zdjąć wierzchnią warstwę papieru do pieczenia i również pokroić w kwadraty o boku 4 cm. W tych kwadratach widelcem ponakłuwać dziurki, dla wentylacji. Każdy ponakłuwany kwadrat położyć na jednym z napełnionych kwadratów i delikatnie skleić krawędzie, naciskając ząbkami widelca. Położyć ciastka na przygotowanych blachach do pieczenia, w odległości 5 cm od siebie.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 9 do 11 minut, lub do momenty gdy brzegi będą lekko rumiane. Pozostawić ciastka na blachach na 5 minut by lekko ostygły, a następnie przełożyć na metalowe podstawki by ostygły całkowicie. Posypać cukrem pudrem, gdy są jeszcze ciepłe.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis