Tradycyjne placki ziemniaczane

    Tarte surowe ziemniaki, jajko, trochę mąki i placki gotowe. Smażone na złoty kolor, a podawane z kwaśną śmietaną. Pycha!


    Zrobione przez 6 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg ziemniaków
    • 2 jajka
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia
    • śmietana do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć z soku, dodać jajka i mąkę. Wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem.
    2. Na rozgrzaną patelnię nalać olej, chochelką nakładać placki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać ze śmietaną.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)