Racuchy z jabłkami bez drożdży

    (12)
    25 min

    Pyszne racuchy, które można przygotować z dziećmi. Jest w nich proszek do pieczenia, ale w ogóle go nie czuć. Za to pachną jabłkami i cynamonem.

    oleńka

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 251 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 20 placków

    • 2 szklanki mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1/4 szklanki cukru (można mniej)
    • 2 jajka
    • 1 szklanka mleka
    • 2 nieduże jabłka, obrane i starte na grubej tarce
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać cukier, wbić jajka i wlać mleko. Zmiksować na gładką masę.
    2. Dodać starte jabłka i dokładnie wymieszać (można zmiksować). Ciasto będzie dość gęste.
    3. Na patelni rozgrzać olej i nakładać placki o średnicy ok. 5 cm. Smażyć z obu stron na rumiano.
    4. Podawać posypane cukrem pudrem.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (12)

    Komentarze po polsku (11)

    autor:
    41

    Przepis naprawde szybki. Jak dla mnie rewelacja rozważam pokrojenie jabłek w nieco większe moze np plasterki zeby troche więcej było je czuć. Ale mysle ze to juz indywidualna sprawa a co do ilości to wyszło ich naprawde sporo. Chociaz i tak zniknęły w jeden filmowy wieczor zjedzone przeze mnie i mojego chłopaka. Mysle ze ten przepis zostanie u mnie na długo  -  30 sty 2014

    autor:
    33

    szybko niedrogo smacznie pycha  -  16 gru 2013

    autor:
    3

    Szybko zrobione i wyszly bardzo dobre. Ja smazylam na oleju kokosowym i idealnie sie do racuchow nadaje.  -  02 kwi 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (11)