Ciasto na paszteciki

    Ciasto na paszteciki

    2polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo smaczne drożdżowe ciasto, z którego można robić paszteciki lub pierożki. W zależności od okazji przyrządzam farsz grzybowy lub mięsny.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 40 g drożdży
    • 3/4 szklanki ciepłego mleka
    • 1 łyżeczka cukru
    • 500 g mąki pszennej
    • 2 jajka
    • szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej
    • 1 łyżka śmietany
    • 200 g margaryny, roztopionej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki mleka, dodać cukier i kilka łyżek mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    2. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajka, resztę mleka, pieprz i gałkę, wymieszać. Dodać rozczyn i śmietanę, wymieszać. Dodać ciepłą margarynę, wyrobić na elastyczne i jednolite ciasto. Jeśli ciasto bardzo się klei, można podsypać mąką.
    3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut, aż podwoi swoją objętość.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    5. Ciasto urywać po kawałku, rozwałkowywać na placek, kroić w prostokąty, nakładać farsz i zwijać w ruloniki. Wierzch można posmarować żółtkiem. Piec przez około 20 minut, aż będą rumiane.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis