Mazurek z orzechami

    Mazurek z orzechami

    1polubienie
    2godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszny kruchy mazurek przełożony dżemem, z aromatyczną waniliowo-orzechową polewą. Zazwyczaj daję dżem porzeczkowy lub morelowy - ładnie wygląda i świetnie pasuje.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Ciasto
    • 500 g mąki pszennej
    • 250 g margaryny
    • 100 g cukru pudru
    • 3 żółtka
    • 10 g drożdży
    • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
    • Polewa orzechowa
    • 1 szklanka śmietany
    • 1,5 szklanki cukru
    • 1 laska wanilii
    • 1 żółtko
    • 1 szklanka zmielonych orzechów
    • 3 łyżki soku z cytryny

    • 1/2 szklanki powidła lub dżemu (o dowolnym smaku)
    • 1 szklanka pokruszonych herbatników
    • orzechy włoskie do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Mąkę przesiać na stolnicę i wysiekać z margaryną. Dodać cukier, żółtka, drożdże i skórkę z cytryny. Wysiekać i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
    3. Ciasto kroić na 0,5 cm plastry i wylepiać nimi blaszkę (nie wałkować!). Piec przez 20 minut.
    4. W rondelku zagotować śmietanę z cukrem i wanilią. Gotować przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić z ognia i ucierać łyżką drewnianą przez 5 minut. Dodać żółtko i orzechy, cały czas ucierając, aż zacznie gęstnieć. Na końcu dodać sok z cytryny i wymieszać.
    5. Upieczone ciasto posmarować dżemem, posypać herbatnikami i przykryć polewą. Udekorować orzechami i odstawić do zastygnięcia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis