Mazurek orzechowy

    Mazurek orzechowy

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Prawdziwie świąteczne ciasto - tradycyjny mazurek na kruchym cieście z waniliową polewą, ozdobiony orzechami.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • Ciasto
    • 150 g masła
    • 8 łyżek cukru
    • 3 białka
    • 250 g zmielonych orzechów włoskich
    • 1/2 szklanki mąki pszennej
    • Polewa
    • 3 żółtka
    • 8 łyżek cukru
    • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • orzechy do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Tortownicę natłuścić i wysypać bułką tartą.
    2. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę.
    3. Do masy dodawać na przemian mąkę, orzechy i białka, delikatnie mieszając do połączenia składników. Wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Piec przez 20 minut.
    4. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Przesiać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Polewę rozsmarować na upieczonym cieście, udekorować orzechami i wstawić do gorącego piekarnika na 3-4 minuty.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis