Mazurek czekoladowy z bakaliami

    Mazurek czekoladowy z bakaliami

    1polubienie
    2godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tradycyjny mazurek, doskonały na świąteczny stół. Kruche ciasto i pyszna czekoladowa polewa, koniecznie ozdobiony bakaliami.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Ciasto
    • 500 g mąki pszennej
    • 250 g margaryny
    • 100 g cukru pudru
    • 3 żółtka
    • 10 g drożdży
    • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
    • Polewa
    • 6 łyżek wody
    • 200 g masła o temperaturze pokojowej
    • 250 g cukru
    • 3 łyżki kakao
    • 2 żółtka
    • bakalie do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. Mąkę przesiać na stolnicę i wysiekać z margaryną. Dodać cukier, żółtka, drożdże i skórkę cytynową. Wysiekać i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
    3. Ciasto kroić na 0,5 cm plastry i wylepiać nimi blaszkę (nie wałkować!). Piec przez 20 minut.
    4. W rondelku wymieszać wodę z masłem, cukrem i kakao. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstawić do przestudzenia. Dodać roztrzepane żółtka i dobrze wymieszać. Wyłożyć na upieczone ciasto i ozdobić bakaliami.

    rada

    Z tej porcji wychodzą dwa mazurki, więc ciasto można podzielić na blaszce za pomocą papieru.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis