Ciasto kruche

    Ciasto kruche

    1polubienie
    1godz.50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Prosty i niezawodny przepis na kruche ciasto, które może być doskonałą bazą do przeróżnych ciast z kremem lub owocowych tart.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 500 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 250 g margaryny
    • 100 g cukru pudru
    • 3 żółtka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Mąkę przesiać z proszkiem i wysiekać z margaryną. Dodać cukier i żółtka, wymieszać i szybko zagnieść na jednolite ciasto. Jeśli ciasto trudno się zagniata, można dodać łyżkę śmietany.
    2. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
    3. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. Czas pieczenia należy dostosować do rodzaju wypieków.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis