Rabarbarowe marzenie

    Rabarbarowe marzenie

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 189 osób

    Trochę inny sposób na wykorzystanie rabarbaru, którego czasem mamy w nadmiarze. To przyjemna odmiana od typowej tarty lub placka z rabarbarem.

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 85 g (2/3 szkl.) cukru pudru
    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 600 g (3 szkl.) cukru
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 60 g (1/2 szkl.) mąki pszennej
    • 4 jajka, ubite
    • 550 g drobno pokrojonego świeżego rabarbaru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. W średniej misce wymieszać 2 szklanki mąki z cukrem pudrem i masłem, aż powstanie ciasto, lub przynajmniej do momentu gdy masło będzie miało formę drobnych kawałeczków. Wyłożyć na dno blachy o wymiarach 23x33 cm i docisnąć dłonią.
    2. Piec przez 10 minut w nagrzanym piekarniku. Podczas gdy ciasto będzie się piekło, w dużej misce wymieszać cukier z solą, mąką i jajkami. Dodać rabarbar i wymieszać, by się pokrył mieszanką. Rozłożona równomiernie na upieczonym spodzie, kiedy będzie już gotowy.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku jeszcze przez 35 minut, lub do momentu gdy rabarbar zmięknie. Ostudzić i pokroić na kawałki, a następnie podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis