Marcepan z fasoli

    Marcepan z fasoli

    3polubienia
    13godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Oczywiście tradycyjny marcepan przygotowuje się z migdałów, ale kiedyś natknęłam się na taki ciekawy przepis z wykorzystaniem fasoli Jaś. Świetnie nadaje się do przekładania i dekoracji ciast. Warto spróbować!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 szklanka fasoli "Jaś"
    • 250 g cukru pudru
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 30 ml rumu
    • kilka kropel aromatu migdałowego
    • 1 łyżka śmietany kremówki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +12godz. moczenie  ›  Gotowe w: 13godz.10min. 

    1. Fasolę przepłukać i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na 12 godzin. Następnie gotować przez 50 minut, aż będzie miękka. Odcedzić i przestudzić.
    2. Fasolę obrać z łupek i zmiksować z cukrem, sokiem z cytryny, rumem, aromatem i śmietaną na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę więcej śmietany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis