Kajmakowy przekładaniec

    Kajmakowy przekładaniec

    1polubienie
    4godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczne ciasto, które bardzo łatwo przygotować. Będzie szybciej jeśli kupisz gotową masę kajmakową zamiast gotować mleko skondensowane w puszce.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • Ciasto
    • 2,5 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 300 g masła
    • 3 żółtka
    • Beza
    • 3 białka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • Krem
    • 1 puszka mleka skondensowanego
    • 300 g masła o temperaturze pokojowej
    • posiekane orzechy do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 3godz.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 4godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.
    2. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać masło i wysiekać. Dodać żółtka i zagnieść ciasto, aż będzie jednolite. Podzielić na 3 części.
    3. Białka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę.
    4. Ciasto rozwałkować na 3 równe placki. Każdy posmarować warstwą bezy i piec oddzielnie w temperaturze 170 stopni C przez 20-30 minut, aż beza wyschnie.
    5. Mleko skondensowane gotować w puszce przez około 3 godziny. Przestudzić, a następnie zmiksować z masłem na gładki krem.
    6. Krem rozprowadzać równomiernie na plackach i układać jeden na drugim. Wierzch ciasta można posypać orzechami lub migdałami, wedle upodobania.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis