Deser owocowy z mascarpone

    Deser owocowy z mascarpone

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny i prosty deser, do którego możemy użyć dowolnych owoców - świeże lub z kompotu truskawki, jagody, morele, wiśnie będą idealne!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g dowolnych owoców
    • 4 łyżki cukru
    • 1/2 torebki cukru waniliowego
    • 200 ml śmietany kremówki
    • 500 g serka mascarpone

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Owoce umyć i wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Gotować przez 10-15 minut na wolnym ogniu, aż puszczą sok i zmiękną (czas zależy od owoców). Przestudzić.
    2. Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek i zmiksować.
    3. Owoce nakładać do salaterek i dekorować kremem. Na wierzchu można również ułożyć owoce.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis