Pieczona ricotta

    Pieczona ricotta

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ricotta to włoski ser o delikatnym smaku i właśnie odkryłam przepis na pieczoną ricottę, która jest doskonałym dodatkiem do chleba lub na przystawkę z krakersami.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 białka
    • 500 g ricotty
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
    • 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
    • 2 łyżki oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić foremkę.
    2. Białka ubić na sztywno i wymieszać z ricottą. Dodać czosnek, połowę tymianku, doprawić solą i pieprzem, dodać skórkę cytrynową, wymieszać i wyłożyć do foremki. Posypać pozostałym tymiankiem i skropić oliwą.
    3. Piec przez około 40 minut, aż masa będzie rumiana. Odstawić do przestygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis