Ciasto czekoladowe brownie

    Ciasto czekoladowe brownie

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Prosty przepis na nieziemsko czekoladowe ciasto w stylu brownie. Zawszę dodaję gorzką czekoladę, dzięki czemu ciasto nie jest bardzo słodkie, a orzechy włoskie można zastąpić innymi.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
    • 200 g masła o temperaturze pokojowej
    • 6 jajek
    • 200 g cukru
    • kilka kropli ekstraktu waniliowego
    • 100 g mąki pszennej
    • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W rondelku na małym ogniu roztopić czekoladę z masłem. Odstawić do przestudzenia.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Prostokątną foremkę wyłożyć alufolią.
    3. Jajka zmiksować z cukrem i wanilią. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas miksując. Dodać masę czekoladową i dobrze wymieszać. Dodać orzechy i wymieszać.
    4. Ciasto wyłożyć do foremki i wyrównać powierzchnię. Piec przez około 20 minut. Odstawić do przestygnięcia, a następnie kroić na kawałki.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis