Rabarbarowe kwadraciki z kwaśną śmietaną

    Rabarbarowe kwadraciki z kwaśną śmietaną

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Zrobione przez 75 osób

    Pokroić w kwadraty i podawać na ciepło lub zimno. Wspaniałe z lodami lub bitą śmietaną.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 100 g (1/2 szklanki) cukru białego
    • 1 łyżka masła
    • 330 g (1 i 1/2 szklanki dobrze ubitego) cukru brązowego
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 230 ml (1 szklanka) kwaśnej śmietany
    • 60 g (1/2 szklanki) posiekanych orzechów włoskich
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 100 g tłuszczu
    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 200 g (1 i 1/2 szklanki) drobno pokrojonego rabarbaru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23x33 cm.
    2. Wymieszać cukier z orzechami, roztopionym masłem i cynamonem aż powstanie grudkowate ciasto; odstawić.
    3. W drugiej misce utrzeć tłuszcz z brązowym cukrem i jajkiem.
    4. Do utartej masy dodawać mąkę, sodę i sól na przemian z kwaśną śmietaną. Na koniec dodać rabarbar.
    5. Wlać mieszaninę do blachy i posypać wcześniej przygotowaną mieszanką z orzechami.
    6. Piec w temperaturze 175 stopni przez 45 do 50 minut. Pokroić w kwadraty i podawać na ciepło lub zimno.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis