Sałatka z bulgurem, natką pietruszki i granatem

    Sałatka z bulgurem, natką pietruszki i granatem

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Całkiem niedawno odkryłam bulgur - rodzaj kaszki z ziaren pszenicy, bardzo zdrowy, bogaty w błonnik i białko. Przygotowuje się go podobnie jak kuskus. A potem można go wykorzystać do przeróżnych dań.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 szklanka bulguru
    • 1 łyżka oliwy
    • 2-3 pęczki świeżej natki pietruszki
    • 2 pomidory
    • 1 czerwona cebula
    • 1 czerwona papryka
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 owoc granatu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Bulgur wsypać do miski, wymieszać z oliwą i zlać wrzątkiem 0,5 cm ponad poziom kaszki. Przykryć i odstawić na 30 minut.
    2. Pietruszkę posiekać. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
    3. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z bulgurem, skropić cytryną i oliwą. Posypać nasionami granatu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis