Ciasto francuskie z jabłkami

    Ciasto francuskie z jabłkami

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Prosty sposób na smaczny deser. Rolada z ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowym i rodzynkami nasączonymi rumem.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 150 g rodzynek
    • 100 ml rumu
    • 1 kg jabłek
    • 50 g masła
    • 100 g brązowego cukru
    • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
    • 1 paczka herbatników
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 1 jajko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rodzynki zalać rumem. Odstawić.
    2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Dodać jabłka i chwilę smażyć, cały czas mieszając. Odstawić.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
    4. Rozmrożone ciasto francuskie lekko rozwałkować. Herbatniki pokruszyć i połowę rozsypać na ciasto.
    5. Jabłka wymieszać z rodzynkami, dodać cynamon i rozprowadzić na cieście. Posypać to pozostałymi herbatnikami, lekko zwilżyć wodą brzegi i całość zwinąć w roladę. Przełożyć na blaszkę.
    6. Roladę ponakłuwać widelcem i posmarować roztrzepanym jajkiem.
    7. Piec przez 35-40 minut.

    rada

    Po upieczeniu roladę można oprószyć cukrem pudem i podawać z gałką lodów waniliowych.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis